Promijenite svoje navike

Autor: Nutricionistički tim Balans

051

Ako ste se prije mjesec odlučili dovesti u formu za ljeto redovitom tjelovježbom, vrijeme je i za promjene prehrambenih navika. Ovim člankom ćemo Vas upozoriti na pravilan, uravnotežen unos hrane te ono osnovno na što je potrebno obratiti pozornost – količinu voća, povrća, žitarica, proteina i mliječnih proizvoda koju je potrebno unijeti svakodnevno.

Povrće, voće, integralne žitarice, hrana bogata proteinima, mliječni proizvodi sadrže hranjive tvari koje su nam potrebne za održavanje poželjne tjelesne mase i zdravlje. Svakako je važno pobrinuti se da Vaš plan prehrane uključuje namirnice iz svih skupina hrane te u odgovarajućim količinama.

Ručak: napunite pola tanjura povrćem, ¼ tanjura napunite hranom bogatom proteinima (meso ili riba ili jaja ili mlijeko ili mliječni proizvodi ili mahunarke) te ¼ tanjura napunite hranom bogatom ugljikohidratima (cjelovite žitarice: ječam, zob, heljda, integralna riža, krumpir, tjestenina…).

Cilj plana prehrane je uključiti barem jedno voće ili povrće u svaki obrok ili međuobrok.

Neka minimalno pola dnevnog unosa žitarica bude integralno. Odaberite integralnu rižu, ječam, zob i ostale integralne žitarice umjesto bijele riže ili tjestenine pripremljene od bijelog brašna. Bijeli kruh zamijenite s kruhom od cjelovitih žitarica.

Pripazite da unosite različite vrste hrane koja je bogata proteinima: unosite nemasno meso, ribu, mahunarke, mlijeko i jaja. Preporučujemo unos ribe minimalno jedan put tjedno.

Smanjite unos natrija, nezasićenih masnih kiselina i dodanih šećera. Prestanite unositi slatke sokove kao zamjenu za vodu. Prilikom kupovine namirnica, čitajte deklaracije na proizvodima, postanite svjesni onoga što unosite u svoje tijelo. Hranu začinite s biljem kako bi smanjili unos soli te maslinovim ili bučinim uljem.

Kuhajte više kod kuće. Ako često jedete u restoranima, objektima brze prehrane ili pekarama, to može utjecati na prevelik dnevni kalorijski unos, povećan unos masnoća i natrija. Planirajte, pripremajte i nosite obroke i međuobroke na posao ili aktivnosti koje imate tijekom dana kada znate da ćete biti izvan kuće nekoliko sati. Ako često posjećujete restorane, odlučite se za obrok koji sadrži ribu, povrće, a izbjegavajte kremaste umake i prženu hranu. No važno je znati kako jedan obrok koji sadrži hranu bogatu kalorijama neće značajno utjecati na Vaše zdravlje, isto kao što jedan pravilno izbalansiran obrok neće utjecati na Vašu figuru, tj. smanjenje tjelesne mase.

Prije odlaska u trgovinu pripremite popis namirnica, tako ćete ostati usredotočeni i uštedjeti vrijeme i novac tako što ćete ograničiti ometanja i frustracije. Popis osigurava brz pronalazak upravo onoga što vam je potrebno, smanjit ćete kupovinu nepotrebnih, a i vrlo često visoko kaloričnih namirnica.

Vraćamo se ponovno na početak, bitno je naglasiti važnost redovite fizičke aktivnosti: pronađite fizičku aktivnost u kojoj uživate, kao što su ples, sport, fitness ili svakodnevno hodanje s prijateljima te tako održavajte formu.

Uživajte u hrani, ali pripazite na količinu koju unosite.

Ako Vam je potrebna pomoć pri osmišljavanju individualnog plana prehrane ili želite individualno raditi s trenerom, obratite nam se s povjerenjem. Trenutno vrijedi akcija – 20% popusta na izradu individualnih planova prehrane. 

Komentiraj

komentaraSuradnici za fizičku aktivnost

Body Transform Team


Donatori

     Mediji

    

    Posljednji članciIndeks tjelesne mase

Visina: cm
Masa: kg