ASPARAGINSKA AMINOKISELINA (u službi muškosti)

Autor: Nutricionistički tim Balans

L-Aspartic-acid-zwitterion-3D-balls

Vjerojatno ne postoji osoba koja je u posljednje vrijeme hodala Zemljom, a da nije imala prilike čuti za pojam Aminokiseline.
Aminokiseline su manje jedinice od kojih su izgrađene veće jedinice bjelančevine zvane još i proteini. Upravo su aminokiseline specifičnost koja različite proteine tj. bjelančevine čini posebnima po funkciji, građi i ulozi unutar i van organizma. Aminokiselina je mnoštvo no samo je njih 20  proteinogeno odnosno njih 20 izgrađuje proteine. Dijelimo ih na  one koje mogu biti esencijalne, polu esencijalne te neesencijalne aminokiseline,  odnosno one koje ljudsko tijelo može samostalno proizvesti.
Asparaginska kiselina je jedna od aminokiselina koje tijelo može samostalno proizvesti, no u određenim slučajevima i potrebama pronađeno je da ju je korisno suplementirati odnosno dodatno unositi u organizam i tu ćemo na trenutak zastati kako bismo rekli više o mogućim pozitivnim ishodima  korištenja ove aminokiseline.
Popularizacijom korištenja različitih ergogenih sredstava i dopuna  prehrani u vidu (whey) proteina mliječne sirutke, tekućih ili praškastih dopuna raznih Amino kiselina te pojedinačno dostupnih aminokiselina poput Glutamina, Arginina i drugih, svoje mjesto u sportskoj upotrebi pronašla je i D- Asparaginska kiselina (D-AA) koju je bitno nipošto ne zamijeniti s L -Asparaginskom kiselinom koja je drugi i drugačiji oblik Asparaginske kiseline te se ovaj tekst ne odnosi na nju.
Već su se ranije radila istraživanja na ergogenim sredstvima kao što je Tribulus Terrestris za kojeg je potvrđeno da podiže spolnu želju no nije i nedvojbeno znanstveno potvrđeno da utječe i na povećanu produkciju testosterona, ali za D – Asparaginsku aminokiselinu rezultati su nešto drukčiji.
Neka od istraživanja dokazala su da D-AA potiče centralni dio mozga na proizvodnju Leuteinizirajućeg hormona (LH), Folikul stimulirajućeg hormona (FSH) te Hormona rasta (GH) (1).
Također uz sve navedeno u povoljnim uvjetima D-AA može stimulirati procese u testisima na povećanje proizvodnje spolnog hormona Testosterona koji će doprijeti povećanoj snazi, izdržljivosti, smanjenju masnih naslaga, poboljšanim kognitivnim sposobnostima te posljedično i povećanju sportske izvedbe ako je to cilj.
Ipak uz navedeno postoji ograničenje. Istraživanjem se došlo do zaključka da je kratkoročno korištenje D-AA bilo svrsishodno ali da se zbog enzimskih aktivnosti prolongiranom uporabom gubi željeni efekt kod zdravih muškaraca. Budući da dugotrajno i kontinuirano korištenje kod zdravih pojedinaca nije preporučljivo možda se ipak možemo okoristiti ovom aminokiselinom tako da se D-AA ne koristi dulje od  14 do 28 dana te da se učini pauza od korištenja prije sljedećeg kratkoročnog ciklusa korištenja. Navedeno se odnosi na zdrave muškarce i zdrave muškarce sportske populacije koji imaju specifične sportske ciljeve.
S druge strane, prolongiranom uporabom ove dopune prehrani, u istraživačke svrhe, došlo se do vrlo zanimljivih nalaza koji bi zasigurno mogli pomoći u liječenju neplodnosti.
Kod skupine neplodnih muškaraca je, za razliku od zdravih ispitanika, primijećen nastavak pozitivnih rezultata na utvrđene razine hormona testosterona čak i nakon prolongiranog korištenja od 90 dana i to u varirajućim  postotcima od 30 do 60% povećanja produkcije Testosterona koje se može smatrati značajnim (2).
Ako je jedan od ciljeva korištenja D-AA u službi povećanja fertiliteta u muškaraca kod problema sa spermatogenezom u nekim okolnostima gdje se javljaju astenozoospermija ili oligoasthenozoospermija ista 90 dnevna uporaba dnevnih količina od 2,66 g  D-AA rezultirala je povećanjem ukupnog broja spermija te povećanje pokretljivosti istih što je pridonijelo povećanju plodnosti i samim time uvećanim brojem trudnoća među partnericama sudionika istraživanja koji su koristili navedenu aminokiselinu u određenom proizvodu (2).
Iz svega navedenog možemo zaključiti da iako su daljnja istraživanja svakako potrebna, znanstvenici su još jednom uspješno skrenuli pažnju na samostalne funkcije pojedinih aminokiselina i njihovih izvedenica te da navedena aminokiselina, iako imenom poznata i po svom daljnjem rođaku Aspartamu, dobiva još jednu svakako bitniju i zanimljiviju ulogu mogućeg demografskog karaktera koja će sigurno baciti neka nova svjetla ali i motivirati na istraživanja u smjeru D Asparaginske kiseline. Ako ovaj kratki članak pridonese i demografskoj svrsi,  Nutricionizam Balans se već i unaprijed raduje ali molimo vas, ovu kao i druge dopune prehrani koristite na vlastitu odgovornost i  ne zovite nas za kumstva i alimentacije :)

Autor: Hrvoje Centner

1.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19860889
2. http://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?paperID=24016

Komentiraj

komentaraSuradnici za fizičku aktivnost

Body Transform Team


Donatori

     Mediji

    

    Posljednji članciIndeks tjelesne mase

Visina: cm
Masa: kg