It smells like Christmas!

Autor: Nutricionistički tim Balans

6788602-fantastic-christmas-cookies-wallpaper

Stiglo je i to doba godine! Doba kada je sve oko nas puno poznatih mirisa, okusa i blagdanske atmosfere. Što je ljepše od uživanja u aromatičnim kolačićima, kuhanom vinu ili čaju u toplini doma, koji miriše na Božić? Pokazalo se da je za miris Božića zaslužan cimet, čest sastojak kolača i napitaka koje spremamo u ovo doba godine. Jedno istraživanje pokazalo je kako začine intenzivnije doživljavamo ovisno o dobu godine, tako je cimet začin kojeg je najviše ljudi povezalo i intenzivnije doživjelo upravo u vrijeme Božića.

Cimet je jedan od najstarijih začina, koji potječe s Istoka. Proizvodi se iz unutarnje kore drveta koja se, kada se osuši, rola u poznati cimetni štapić. Uz štapić, cimet se može pronaći u obliku praha ili kao eterično ulje. Na tržištu postoje dvije vrste cimeta, cejlonski ili „pravi cimet“ i kineski cimet (kasija). Treba napomenuti kako je većina cimeta na našem tržištu kasija, dok se cejlonski cimet može pronaći najčešće u specijaliziranim prodavaonicama.

Karakterističnu aromu, koju toliko volimo u blagdansko vrijeme, cimet duguje spoju koji se naziva cinamaldehid. Osim mirisa i okusa, ovaj relativno jeftin i popularan začin ima mnoge pozitivne učinke na zdravlje i metabolizam. Upravo je cinamaldehid zaslužan za većinu tih učinaka. Smanjuje razine kolesterola i triglicerida u krvi, smanjuje krvni tlak i time utječe na rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti. Pomaže kod inzulinske rezistencije pojačavajući osjetljivost na inzulin te smanjuje razine šećera u krvi. Antibakterijska svojstva začina pa tako i cimeta već su dugo vremena poznata. Može pomoći kod infekcija, spriječiti rast bakterija, pomoći kod zubobolje ili pak lošeg zadaha. Uz to, cimet obiluje antioksidativnim spojevima koji nas štite od slobodnih radikala te imaju protuupalna svojsta, što je bitno u vrijeme gripa i prehlada.

Bez obzira što ga koristimo u manjim količinama, cimet je izvor ugljikohidrata i prehrambenih vlakana, te važnih minerala poput mangana, kalcija, željeza, bakra i cinka.

Cimet obogaćuje okus mnogih deserata, izvrstan je dodatak napitcima poput kave, čaja, kuhanog vina ili vruće čokolade. Ukoliko niste ljubitelj okusa ovog začina, možete ga koristiti u obliku eteričnog ulja i svaki kutak obogatiti mirisom Božića.

Autor: Lidija Šoher

Komentiraj

komentaraSuradnici za fizičku aktivnost

Body Transform Team


Donatori

     Mediji

    

    Posljednji članciIndeks tjelesne mase

Visina: cm
Masa: kg