Kako ne odustati od promjena prehrambenih navika uslijed epizode prejedanja

Autor: Nutricionistički tim Balans

jabuka vs keks

Odlučili ste promijeniti prehrambene navike, pozitivno utjecati na vaše zdravstveno stanje, a u konačnici i na vaš fizički izgled te krenuli s provedbom plana prehrane i pridržavanja principa pravilne prehrane. No u jednom trenutku se dogodilo nešto što vas je potreslo te je djelovalo kao okidač za prejedanje. Prejedanje se može dogoditi vrlo lako, čak i ako imate vrlo jaku motivaciju za promjene. Ponekad kolači na zabavi izgledaju previše primamljivo i prije nego što shvatite što se dogodilo, pojeli ste dva kolača i veliki komad torte. Ili ste možda namjeravali podijeliti pomfrit s nekime, ali ste na kraju pojeli cijelu porciju sami. Bez obzira na uzrok vašeg prejedanja, nastavak pridržavanja plana prehrane je moguć.

Analizirajte razlog prejedanja
Razumjeti zašto je došlo do prejedanja vam pomaže da krenete naprijed i ne odustanete od provedbe pravilnih prehrambenih navika. Ponekad prejedanje nastaje zbog stresa, ponekad zbog dosade. Iako ne možete uvijek kontrolirati emocije, možete naučiti identificirati okidače epizoda prejedanja i donijeti odluku ne prejesti se kad se pojave ti osjećaji. Drugi puta prejedanje možda nastupi jer niste jeli dovoljno tijekom dana u uzaludnom pokušaju da mršavite brže. Kod žena se uslijed menstrualnog ciklusa javlja žudnja za određenim namirnicama ili snažniji osjećaj gladi.

Jedite pravilno sljedeći dan
Jedan loš dan ne znači da ćete se udebljati ili da nećete izgubiti još kilograma. Dio procesa mršavljenja je učenje kako se prilagoditi situaciji i nositi se s neočekivanim događajima. Ako ne pratite plan prehrane jedan dan, obvežite se držanja plana idući dan. Ako je vaše prejedanje rezultat nedovoljnog kalorijskog unosa, praćenjem plana prehrane idući dan osigurat ćete ostvarenje svojih ciljeva i ostati zadovoljni.

Planirajte kako bi mogli izbjeći ponavljanje iste pogreške
Možda vam se prejedanje pod istim okolnostima dogodi ponekad. Ako su društvena događanja razlog vašeg posustajanja, dopustite si pojesti dvije svoje omiljene slastice u takvim situacijama. Ako dosada ili stres uzrokuje prejedanje, pronađite alternativne načine za nošenje sa stresom, kao šetnje, nošenje međuobroke,pokušajte se maknuti se od uzročnika stresa,…

Nemojte konzumirati premalu količinu hrane
Jedna od velikih grešaka koju možete učiniti nakon prejedanja jedući dan unositi nedovoljno kalorija.Ciklus prejedanja i nedovoljnog unosa ukazuje na potrebu za nutricionističko savjetovanje.

Nemojte se previše opterećivati zbog jedne pogreške
Pozitivan stav može pomoći u vašem nastojanju provedbe plana prehrane. Svjesno prihvatite činjenicu kako ste napravili neke pogreške tijekom provedbe plana prehrane i ostavite te pogreške iza vas, prebolite ih. Sjetite se kako je trud koji ste uložili dobar izbor kako bi poboljšali svoje samopoštovanje te se vratili na pravi put.

Nemojte nikada odustati
Ako odustanete, velika je mogućnost da ćete kilograme koje ste izgubili vratiti natrag. Umjesto odustajanja, redefinirajte svoje ciljeve, pronađite motivaciju i krenite ponovno.

Rijetki su ljudi koji nikada neće pogriješiti tijekom provedbe plana prehrane. Vođenje dnevnika prehrane će vam pomoći sa svim izazovima i uspjesima koji će se pojaviti tijekom provedbe plana prehrane, zapamtite pozitivne korake koje ste poduzeli kada vam je bilo teško kako bi lakše prebrodili epizode prejedanja.

Komentiraj

komentaraSuradnici za fizičku aktivnost

Body Transform Team


Donatori

     Mediji

    

    Posljednji članciIndeks tjelesne mase

Visina: cm
Masa: kg