Kako sniziti kolesterol

Autor: Nutricionistički tim Balans

cholesterol

Bolesti srca i krvnih žila u zapadnom su svijetu vodeći uzrok smrti i kod žena i kod muškaraca (npr u Velikoj Britaniji godišnje umire od CVD više od 110 000 ljudi). U Hrvatskoj su bolesti srca i krvnih žila, kao i u zapadnim zemljama vodeći uzrok smrti, a prema podacima ZZJZ najveća je u županijama Slavonske regije (vodeći po oboljenju i smrtnosti su u Virovitičko-podravskoj županiji, druga po redu je Osječko-baranjska županija dok je Vukovarsko-srijemska na 4. mjestu).

Za čak polovicu smrtnih ishoda krivo je ljudsko ponašanje, odnosno nepravilan životni stil (nepravilna prehrana, nedovoljna i/ili nepravilna fizička aktivnost, pušenje i niz drugih čimbenika načina života koji su stvar osobnog izbora i pridonose nastanku kardiovaskularnih oboljenja). Donošenjem ispravnih odluka o načinu života većina bi ljudi mogla smanjiti rizik smrti od kardiovaskularnih bolesti za 80% ili više, i to bez lijekova.

U slučaju visokog kolesterola, morat ćete nešto sami poduzeti želite li smanjiti vrijednosti kolesterola i time smanjiti rizik od infarkta i moždanog udara. No, vjerujemo da se većina Vas upravo pita kako to učiniti na zdrav i pravilan način! Odgovor je vrlo jednostavan, a neke prijedloge donosimo u nastavku teksta.

Liječnik Vam je dijagnosticirao visok kolesterol, rekao Vam da pripazite na prehranu i fizičku aktivnost, a možda Vam i prepisao neke lijekove za snižavanje kolesterola. Možda niste dobili konkretne savjete koje namirnice više jesti, a koje manje. Naš savjet je da svaku dobivenu informaciju provjerite (pogotovo informacije s interneta i iz popularnih časopisa koje nisu potpisane od strane stručnjaka), čuvajte se netočnih i/ili zastarjelih informacija (npr prije je bilo uobičajeno pri dijagnozi povišenih vrijednosti kolesterola izbaciti masnoće iz prehrane, dok se danas zna da takva prehrana može pogoršati stanje jer se takvim načinom prehrane povećava razina triglicerida u krvi).

Kao što je besmisleno odvesti automobil kod mehaničara na servis i onda dati provjeriti samo ulje, tako je besmisleno osloniti se samo na vrijednost kolesterola za procjenu zdravlja krvnih žila. Štoviše, velik broj srčanih bolesnika ima normalnu razinu kolesterola u krvi. Zato treba obratiti pozornost i na ostale parametre (LDL, HDL, lipoprotein-a, apolipoproteini, trigliceridi, hilomikroni, CRP, IL-18, glukoza, fibrinogen, oksidacijsko opterećenje, urična kiselina…) o kojima će Vaš liječnik voditi računa.

Kada znanstvenici traže uzročno-posljedične veze između načina života i razine kolesterola, prehrana je na vrhu tog popisa. Razna istraživanja navode kako se smanjenje ukupnog kolesterola za 25% ili više može postići jednostavnim promjenama prehrambenih navika. Smanjite li unos zasićenih masnoća (kekse, mesni proizvodi, punomasni mliječni proizvodi, slastice, grickalice..) na manje od 7%, te povećate unos balasnih tvari (mekinje, cjelovite žitarice) za 5 do 10 g na dan, uvedete redovitu konzumaciju mahunarki, voća i povrća, možete LDL smanjiti za 17 do 30%. Pravilnom prehranom možete smanjiti upale (konzumacija ribe: losos ili skuša), regulirati zgrušavanje krvi (češnjak, crni i zeleni čaj), sniziti krvni tlak i još štošta.

Pokušajte se držati nekih jednostavnih pravila:

 • Odredite potrebnu količinu kalorija na dnevnoj razini i rasporedite unos hrane po obrocima unutar dana
 • Djelujte na smanjivanje tjelesne mase
 • Uključite minimalno 5 obroka u danu
 • Ograničite unos masnoća na 25% (uglavnom iz ribe, orašastih plodova, sjemenki, krtog mesa, svježeg sira, biljnih ulja – preporučeno maslinovo, repičino ili bučino)
 • Umjerena količina proteina oko 20% (mahunarke, riba, nemasno meso, mlijeko i mliječni proizvodi, jaja – DA, jaja su u redu, ali pazite na učestalost i količinu!!!!)
 • Prelazak na složene ugljikohidrate kao što su integralne žitarice
 • Minimalno 5 porcija voća i povrća dnevno (optimalno 7)
 • Ne češće od 2 puta u tjednu nagraditi se poslasticom
 • Pazite s unosom alkohola (DA i alkohol sadrži kalorije)
 • Uključite redovitu, primjerenu fizičku aktivnost
 • Pazite na unos tekućine

Za sva dodatna pitanja pošaljite nam mail ili nas posjetite u savjetovalištu! :-)

Literatura: Cut Your Cholesterol

Komentiraj

komentaraSuradnici za fizičku aktivnost

Body Transform Team


Donatori

     Mediji

    

    Posljednji članciIndeks tjelesne mase

Visina: cm
Masa: kg