Nova ideja osvježenja

Autor: Nutricionistički tim Balans

sokovi

U ljetnim mjesecima najčešći savjet koji možemo čuti je pij dovoljno tekućine. I jedan je od najvažnijih savjeta. Voda u organizmu ima mnoge važne funkcije stoga je, upravo u ljetnim mjesecima, bitno održavati hidrataciju organizma. Preporuke koje se odnose na unos vode različite su. Najčešća preporuka je 8 čaša ili oko 2 litre vode dnevno. Bitno je spomenuti da potrebe mogu biti individualne i ovise o potrebama organizma. Najviše vode iz organizma gubimo putem mokraće i znoja, a kada većinu dana provodimo uživajući na suncu ti su gubitci veći te se potreba za nadoknadom ne može dovoljno naglasiti. Savjet o dovoljnom unosu tekućine prati onaj o izboru pića. Tekućinu u organizmu najbolje je nadoknaditi vodom te izbjegavati gazirane i zaslađene napitke te alkohol. Ukoliko vam je čista voda dosadila donosimo neke kreativne ideje kako da sami u par koraka napravite vlastite vode s okusom. „Infused water“ trend je koji već nekoliko godina osvježava mnoge. Radi se o vodi obogaćenoj raznim biljem, začinima, jestivim cvijećem, voćem pa čak i povrćem. Ružmarin, menta, bosiljak, korijandar, peršin, štapići cimeta, đumbir, vanilija samo su neki od začina i bilja koje se koriste, a u kombinaciji sa sezonskim voćem i povrćem daju beskonačne mogućnosti. Na vama je da se igrate i stvarate svoje okuse.

Kako napraviti vodu s okusom?
Sve što vam je potrebno je vrč, staklenka ili bočica za vodu u koju ćete napraviti svoju vodu s okusom, oprano, oguljeno ili neoguljeno voće i začini, voda te malo strpljenja. Narezano voće i začine zalijte vodom i ostavite da odstoji nekoliko sati. Najbolje je pripremiti vodu za idući dan. Što dulje odstoji to će jači okus biti.
Osim što ove vode daju prirodne okuse vašoj vodi, mogu biti idealni i osvježavajući međuobrok u ovim ljetnim danima, bilo na poslu, bilo na plaži.

Nekoliko ideja:
•    Breskva i menta
•    Borovnica, limun i menta
•    Citrusi i korijandar
•    Jabuka, malina i ružmarin
•    Ananas, svježi krastavac i menta
•    Lubenica i bosiljak
•    Đumbir i limeta
•    Limun i lavanda

Autor: Lidija Šoher, mag.nutr.

Komentiraj

komentaraSuradnici za fizičku aktivnost

Body Transform Team


Donatori

     Mediji

    

    Posljednji članciIndeks tjelesne mase

Visina: cm
Masa: kg