Nova vladarica TZLP!

Autor: Nutricionistički tim Balans

Image01

Nažalost, ne radi se o poznatom showu već o tamnozelenom lisnatom povrću. Prve asocijacije na ovu skupinu povrća najčešće su špinat, blitva, kelj i kupus, a vrlo rijetko raštika. Pomalo zaboravljena, raštika ili rašćika, kako se još naziva u pojedinim dijelovima Hrvatske, zeljasta je mediteranska biljka koja se uzgaja zbog lišća. Kao povrtna kultura uzgaja se u priobalnom dijelu Hrvatske, a bere se tijekom čitave zime do ranog proljeća. Što znači da dolazi najbolje vrijeme za probati nešto novo, raštiku.
Tamnozeleno lisnato povrće karakterizira niska energetska vrijednost, visoka nutritivna gustoća te mnogobrojni pozitivni učinci na organizam zbog čega su preporuke o svakodnevnom konzumiranju i više nego opravdane. U zadnje vrijeme fokus istraživanja, do sada najčešće usmjeren prema drugim pripadnicima tamnozelenog i krucifernog povrća, polako se okreće raštici. Među pozitivnim učincima raštike na organizam koji su pripisani nizu fitonutrijenata, te najznačajnijim glikozinolatima, prednjače prevencija karcinoma, detoksifikacijski učinak zbog poticanja sinteze antioksidativnih enzima te pozitivan utjecaj na imunološki sutav. Raštika na 100 g sadrži tek 41 kcal, no ono što ju čini vladaricom ove skupine sadržaj je vitamina i minerala. Sadrži visoke količine karotenoida, luteina i β – karotena, odnosno provitamina A te kalcija i mangana. Uz to predstavlja dobar izvor vitamina B skupine, te vitamina E i C.
Najčešće se priprema na lešo ili kao varivo, može zamijeniti špinat ili blitvu u bilo kojem jelu, te listove kupusa kod pripremanja sarme.Iako se ovisno o pripremi sadržaj komponenti mijenja, raštika bilo kuhana na pari ili u vodi, predstavlja dobar izvor prehrambenih vlakana. Posebno u nadolazećem periodu godine, obrok bogat prehrambenim vlaknima potaknuti će probavu i peristaltiku te pomoći u snižavanju razine kolesterola. Ovih blagdana, kada se zaželite nečega „na žlicu“ dajte priliku raštici.

Autor: Lidija Šoher

Komentiraj

komentaraSuradnici za fizičku aktivnost

Body Transform Team


Donatori

     Mediji

    

    Posljednji članciIndeks tjelesne mase

Visina: cm
Masa: kg