Osteoporoza

Autor: Nutricionistički tim Balans

osteoporosis

Osteoporoza je metabolička bolest kostiju, od koje u 80% slučajeva obolijevaju žene (posebno ugrožena skupina su žene u kojih je rano nastupila menopauza, mršave osobe, ali i pretile osobe, osobe s genetskom predispozicijom, pušači, osobe koje se ne bave fizičkom aktivnošću, osobe koje nedovoljno borave na suncu, osobe koje prehranom ne unose dovoljno kalcija, osobe koje imaju povećan unos bjelančevina u prehrani..). Sama riječ osteoporoza znači porozne kosti, što je prikladan naziv koji opisuje proces koji se odvija u kostima (zbog gubitka koštanog tkiva gubi se čvrstoća kostiju). U nekim slučajevima osteoporoza može napredovati do te mjere da uslijed kihanja ili kašljanja dolazi do lomova kostiju.

Pozitivna je vijest kako se osteoporoza može spriječiti u nastanku (izgradnja čvrstog kostura u mladosti), ali ju i liječiti (pravilna prehrana, redovita i primjerena fizička aktivnost te lijekovi mogu usporiti, zaustaviti ili čak obrnuti proces slabljenja kostiju).

Osteoporoza je poput „tihog lopova“, godinama se bezbolno razvija bez vidljivih znakova i simptoma. Najčešće se bolest dijagnosticira tek nakon prijeloma kosti pri uobičajenoj aktivnosti, a to je već znak da je proces osteoporoze obuhvatio velik dio kostura.
Nedostatak važnih skupina namirnica u svakodnevnoj prehrani može uzrokovati zaostajanje u rastu i razvoju, slabost kostiju, ali i razne bolesti. Stoga, što je Vaša prehrana pravilnija, Vaše su kosti jače, pa je tako i manja vjerojatnost razvoja osteoporoze. Pravilna prehrana nije komplicirana i ne zahtjeva neke veće izdatke ili napore oko pripreme obroka. Najvažnije preporuke za prevenciju osteoporoze mogu se sažeti na slijedeći način:

  • Jedite više voća, povrća i cjelovitih žitarica
  • Smanjite unos masti i kolesterola
  • Ograničite šećer, sol i fosfatne dodatke
  • Pazite na dovoljan unos kalcija
  • Smanjite unos gaziranih napitaka, naviše tekućine unesite kroz vodu, ali ne zaboravite svakodnevno popiti i šalicu čaja
  • Ograničite unos kofeina i alkohola.

Namirnice bogate kalcijem: mlijeko i mliječni proizvodi, riba (sitna morska riba koju treba jesti s kostima) i plodovi mora, voće (papaja, naranča), povrće (rabarbara, soja, špinat, kupus, grah), orašari (bademi, kikiriki), alge..

Idealne biljke za sprječavanje nastanka osteoporoze su: stolisnik, kadulja, poljska preslica, anđelika, maslačak, kopriva, lucerna..

Nikada nije kasno za borbu protiv osteoporoze! Za sva pitanja vezana uz pravilnu prehranu, izradu plana prehrane ili preporuku oko provođenja fizičke aktivnosti obratite nam se s povjerenjem :-)

Komentiraj

komentaraSuradnici za fizičku aktivnost

Body Transform Team


Donatori

     Mediji

    

    Posljednji članciIndeks tjelesne mase

Visina: cm
Masa: kg