POREMEĆAJI STANJA UHRANJENOSTI – kako im pristupiti?

Autor: Nutricionistički tim Balans

slika1 clanak

Zbog užurbanog načina života kakvim velik dio ljudi suvremenog društva živi postali smo svjedoci dva ekstrema u pogledu stanja uhranjenosti svih dobnih skupina i oba spola – poremećaja jedenja zbog ideala mršavosti i pretilosti. Pretilost je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema koji je poprimio razmjere globalne epidemije. To je bolest kod kojeg se višak masnog tkiva nakuplja do te mjere da ugrožava zdravlje. Prekomjeran energetski unos, manjak fizičke aktivnosti, stres, al i genetski čimbenici doprinose nastanku ove bolesti. Prevalencija pretilosti već godinama je u porastu, ali posebno nas zabrinjava činjenica da imamo sve veći broj djece i adolescenata koji su prema indeksu tjelesne mase (BMI) prekomjerne tjelesne mase ili pretili. Poznato je kako se vrlo često loše usvojene prehrambene i životne navike iz dječje i adolescentne dobi prenose u odraslu dob. Važno je naglasiti da su prekomjerna tjelesna masa i pretilost značajni čimbenici rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti (CVD), dijabetesa tipa 2, al i nekih oblika karcinoma.
S druge pak strane svjedoci smo porasta prevalencije poremećaja jedenja zbog ideala mršavosti kojima su posebno izloženi mladi. Poremećaji jedenja mogu biti od nezadovoljstva izgledom do pravih poremećaja kao što su anoreksija, bulimija, ali sve češće se spominje i ortoreksija. Ove bolesti u najvećoj mjeri pogađaju adolescente koji pod utjecajem medija i vršnjaka posežu za redukcijskim dijetama koje provode nekontrolirano. Dijeta je potencijalno učinkovita strategija kojom se kontrolira tjelesna masa, no ukoliko se provodi bez nadzora stručne osobe dovodi do fluktuacija u tjelesnoj masi koje mogu uzrokovati zdravstvene probleme.
Anoreksija je po život opasan poremećaj kod kojeg osobe nemilosrdno i uspješno teže mršavosti koja rezultira ozbiljnim gubitkom mase. Također dolazi i do smetnja u ponašanju, depresije, opsesivne zabrinutosti zbog hrane te hormonalne disfunkcije. Takve osobe su izrazito mršave iako sebe percepiraju “debelima”. Bulimija je poremećaj kojeg je puno teže dijagnosticirati obzirom da osobe koje boluju od bulimije često imaju normalan indeks tjelesne mase. Ovaj poremećaj se očituje kroz nekontrolirane epizode prejedanja nakon čega slijede namjerno izazvana povraćanja ili primjena laksativa. Zbog učestalog povraćanja dolazi do oštećenja probavnog trakta, ali i zubi stoga stomatološki pregled pomaže prilikom dijagnoze. Neki od fizičkih pokazatelja ove bolesti su osim oštećene zubne cakline i Russelov znak (rana ili ožiljak ispod kažiprsta zbog izazivanja povraćanja), neprirodno siva boja kože zbog pomanjkanja mikronutrijenata (vitamina i minerala), slaba kosa i nokti, a u najgorim fazama bolesti takve osobe sklone su samoozljeđivanju. U poslijednje vrijeme sve više se govori i o poremećaju pod nazivom ortoreksija koja podrazumjeva pretjeranu opsjednutost “zdravom hranom”. Iako bi pravilna prehrana svima trebala biti imperativ, pretjerana opsjednutost namirnicama predstavlja također zdravstveni problem. Prehrana u slučaju prisutnosti ortoreksije postaje često toliko restriktivna da se ponekad izbacuju cijele skupine namirnica pri čemu se riskira cijeli niz nutritivnih deficita. Osoba pogođena ortoreksijom ne može sudjelovati u svakodnevnim aktivnostima, izolira se iz obiteljskih i društvenih aktivnosti kako bi se bavila kreiranjem “čistog” jelovnika.
Svi ovi poremećaji donose cijeli niz problema te utječu na kvalitetu života i sami životni vijek. Potrebna je suradnja stručnjaka iz različitih područja kako bi se provodilo što više edukacija na tu temu. Popularan i pristupačan način je provođenje radionica i organiziranje različitih tribina. Naglasak treba biti na promjeni načina života, a ne provođenju nekontroliranih redukcijskih dijeta. Promjena načina života uključuje edukaciju o izboru nutritivno kvalitetnijih namirnica. Velik korak ka boljim navikama je izbacivanje “praznih kalorija” iz svakodnevne prehrane. Tzv. prazne kalorije doprinose povećanom energetskom unosu, a pri tome u organizam ne unosimo važne nutrijente. Kako bi se što bolje kontrolirao unos takvih kalorija preporuča se kada je god moguće čitati deklaracije na namirnicama. Tako se zaslađeni napici koji imaju puno dodanih šećera mogu zamijeniti svježe iscjeđenim sokom koji je bogat prirodnim šećerima ili jednostavno vodom. Također slane grickalice puno je bolje zamijeniti orašastim plodovima ili suhim voćem. I za kraj, ne zaboraviti na fizičku aktivnost! To ne znači da se svi trebamo upisati u neki sporski klub ili teretanu, ali svatko od nas treba dnevno odvojiti barem 30 min za dodatnu aktivnost. Stiže nam proljeće, izlika više nemamo . Odavno je poznata izreka: Zdrav duh u zdravom tijelu!

Autor: Josipa Mađarić

Komentiraj

komentaraSuradnici za fizičku aktivnost

Body Transform Team


Donatori

     Mediji

    

    Posljednji članciIndeks tjelesne mase

Visina: cm
Masa: kg