Prehrana i kožne bolesti

Autor: Nutricionistički tim Balans

Prehrana ima važan utjecaj na zdravlje pa time i na izgled kože. Suprotno tome, različite kožne bolesti uzrokovane vanjskim faktorima utječu na zdravlje organizma te mogu izazvati manjak određenih nutrijenata u organizmu. Stoga, ni u ovakvim slučajevima ne treba zanemariti posjet nutricionistu.

Pravilnom prehranom mogu se izbjeći određeni problemi vezani uz zdravlje kože, ali i kose i noktiju, kao što su pretjerana suhoća, ljuštenje i crvenilo kože (egzem, psorijaza), krhkost noktiju i kose i sl. Mnogi tada pristupaju uzimanju dodataka prehrani na bazi B vitamina i drugih dodataka prehrani namijenjenih zdravlju kose, kože i noktiju, ali uglavnom kada je problem već prisutan. Takvi se dodaci većinom konzumiraju kroz par mjeseci nakon čega se često pacijenti vraćaju na stari režim prehrane koji je zapravo predstavljao uzrok i pojavu samih kožnih tegoba s obzirom na to da je osiromašen mnogim nutrijentima.

Kako smo na početku napomenuli da i same kožne bolesti mogu utjecati na općenito zdravlje organizma, ovo ukazuje na veliku važnost konstantne pravilne prehrane, a ne samo kroz određeni period dok se problemi ne povuku. To nam govori i kako ne možemo konstantno uzimati dodatke prehrani jer oni nikako ne mogu zamijeniti pravilno izbalansiranu prehranu, ali i nisu sigurni za korištenje kroz duži period.

Kada je u pitanju njega kože, najčešće se javljaju problemi vezani uz avitaminozu B vitamina i to prvenstveno niacina (vitamina B3) gdje se pri većem deficitu javlja bolest pelagra koja se na koži očituje pojavom dermatitisa (upale kože) na dijelovima izloženim suncu (lice, vrat, šake). Tada treba izbjegavati prehranu bogatu baziranu na kukuruznim proizvodima jer je on siromašan aminokiselinom triptofan koja je prekursor za nastajanje niacina.

Pri pomanjkanju ostalih vitamina B skupine, npr. vitamina B2 (riboflavina) i B6 (piridoksina) javljaju se kožna oboljenja na pregibima. To se može pojaviti i pri uzimanju lijekova na bazi cikloserina i hidrazalina koji su antagonisti vitamina B6. Prekomjernom konzumacijom bjelanjaka može doći do deficita biotina (vitamina H) jer avidin (bjelančevina iz bjelanjka jajeta) remeti njegovu apsorpciju što može uzrokovati pojavu blažeg oblika dermatitisa.

Vitamin A (retinol) je poznatiji u obliku beta-karotena (provitamin A) kada je u pitanju njega kože. Ovaj je vitamin iznimno važan za sprječavanje keratinizacije tijekom koje postupno dolazi do slabljenja sluznice i javljaju se iritacije. Isti proces se odvija i na koži (hiperkeratinizacija) te dolazi do njezinog zadebljanja i začepljenja pora. S vitaminom A treba pripaziti na preporučene dnevne količine jer hipervitaminoza A se očituje toksičnim djelovanjem, a funkcija kože i sluznice također slabi te se javlja svrbež i suhoća.

Vitamin C (askorbinska kiselina) ima važnu ulogu u stvaranju kolagena, vezivnog tkiva. Stoga će se njegov deficit brzo očitovati promjenama na koži kao što su savijanje vlasi u spiralu (kosa, dlačice na rukama), proširenje (dilatacija) kapilara pa čak i krvarenje kapilara oko folikula vlasi. Ovdje važnu ulogu imaju i određene aminokiseline (lizin i prolin) koje ulaze u sastav kolagena što je opet ovisno o dostupnosti vitamina C. Stradati mogu i ostala tkiva bogata kolagenom (sluznice, kosti). Vitamin C često je deficitaran kod osoba s gastritisom.

Sličnu ulogu vitamina C u sintezi kolagena ima i bakar. On sudjeluje i u sintezi elastina (elastičnog vezivnog tkiva), a njegov deficit uzrokuje i pojavu blijede kože i vlasi kose.

Blijeda koža može biti i posljedica pomanjkanja željeza u krvi zbog nemogućnosti prijenosa kisika. Deficit željeza izaziva i slabljenje noktiju. Kod taloženja viška željeza (sideremije) koža može poprimiti sivkastu boju, stoga treba biti oprezan kod uzimanja dodataka prehrani s velikim količinama željeza.

Nedostatak selena uzrokuje bjelilo noktiju, naročito kod male djece za koju je karakteristična i pojava dermatitisa, crvene (eritem) i ljuskave kože, ali i mjehurića na koži uslijed nedostatka cinka. Nedostatak cinka javlja se i kod odraslih, često i kod osoba s probavnim tegobama, Chronovom bolesti crijeva, bolesti gušterače i jetre. Kao i kod djece, deficit cinka kod odraslih slabi zaštitnu funkciju kože, ali može uzrokovati i opadanje kose i dlačica po tijelu, kao i deformaciju noktiju.

Manjak nutrijenata ne treba shvaćati kao problem kod kojeg se javljaju navedeni simptomi vezani uz izgled kože, kose i noktiju. Treba shvatiti da se ti simptomi javljaju upravo iz razloga jer organizam trpi nedostatak određenih vitamina i minerala ili drugih nutrijenata te nam tako on signalizira da je u njemu narušena ravnoteža, odnosno naše zdravlje.

Stoga, patite li od nekih navedenih problema, javite nam se u savjetovalište i dobit ćete stručni savjet kako nahraniti Vašu kožu i kosu iznutra, tamo gdje počinje njihov lijep i zdrav izgled! :-)  

Komentiraj

komentaraSuradnici za fizičku aktivnost

Body Transform Team


Donatori

     Mediji

    

    Posljednji članciIndeks tjelesne mase

Visina: cm
Masa: kg