ŠKOLA ZDRAVLJA u Osijeku

Autor: Nutricionistički tim Balans

U Osijeku je tijekom rujna 2012. godine počela škola zdravlja u suradnji nutricionista, liječnika i osobnog trenera 

Kao zalog za dug, kvalitetan i zdrav život potrebno je od ranog djetinjstva djecu učiti zdravim navikama – pravilnoj prehrani i primjerenoj, svakodnevnoj fizičkoj aktivnosti. No u današnje moderno doba, kada svi negdje žurimo i borimo se za preživljavanje te pokušavamo pružiti lijepo djetinjstvo vlastitoj djeci, pitanje je kako osigurati minimum zdravog života kao stila života koji bi bio prihvatljiv i ostvariv većini stanovnika.

Danas u svijetu ima oko pola milijarde pretilih osoba (12% svjetskog stanovništva). Prekomjerna tjelesna masa indirektno uzrokuje više od 3 milijuna smrti godišnje. Broj pretilih osoba sa dijagnozom šećerne bolesti tipa 2 postaje svjetska epidemija s trendom porasta broja oboljelih, a time se povećavaju i troškovi zdravstvene dijagnostike i liječenja bolesti i komplikacija šećerne bolesti tipa 2. 2011. godine u svijetu je bilo 366 miliona oboljelih od šećerne bolesti tipa 2, dok se pretpostavlja da će do 2030. godine biti čak 552 miliona oboljelih. Šećerna bolest je bolest metabolizma kod koje se javlja poremećaj u metabolizmu svih triju skupina hranjivih tvari: i ugljikohidrata i bjelančevina i masti. U Hrvatskoj danas ima 220.000 registriranih dijabetičara te se pretpostavlja da je još oko 80.000 osoba koje boluju od šećerne bolesti. Povišen krvni tlak vodeći je čimbenik kardiovaskularnog rizika, tj. u konačnici rizika od moždanog udara, zatajenja srca i infarkta miokarda. Učestalost pojave hipertenzije među stanovništvom razvijenih zemalja, ali i onih u razvoju, konstantno raste (u svijetu svaka treća osoba pati od povišenog krvnog tlaka). U Hrvatskoj svaka druga osoba umre od posljedica kardiovaskularnih bolesti. Zato je nužno promovirati zdrav način života uz pravilnu prehranu i fizičku aktivnost, educirati o mogućnostima poboljšanja kvalitete i načina življenja sa dijagnozom, educirati o prehrani i prikladnoj fizičkoj aktivnosti.

Potaknuti pandemijom navedenih bolesti koje su usko povezane sa prehrambenim i životnim navikama našeg stanovništva (loše prehrambene navike, manjak fizičke aktivnosti, pušenje, konzumacija alkohola,…) odlučili smo pokrenuti školu zdravlja u suradnji sa liječnicom opće medicine dr. Valentinom Hečimović i osobnim trenerom. Cilj škole zdravlja je promocija zdravlja, širenje svijesti o važnosti pravilne prehrane (informirati i promijeniti prehrambene navike pojednica) i odgovarajuće fizičke aktivnosti (unaprjeđenje tjelesne kondicije) kao prevencije navedenih oboljenja što zahtjeva multidisciplinarni pristup. Potrebno je upozoriti na rizike koje prekomjerna tjelesna masa ima na zdravlje, gdje je vrlo bitna stavka ravnoteža između unosa energije (kalorija) s potrošnjom energije, odnosno dnevnim energetskim potrebama, kao i važnosti utjecaja održavanja poželjne tjelesne mase na zdravlje.

 

Škola zdravlja se provodi na slijedeći način:

  • Klijenti će na početku obaviti inicijalni pregled kod liječnice na kojem će se utvrditi zdravstveno stanje te odrediti slijedeći potreban korak (poseban pristup obradi ukoliko klijent ima većih zdravstvenih teškoća). Pregled obuhvaća kardiogram, mjerenje tlaka, neurološki pregled, refleksi, pregled abdomena, analiza krvi (glukoza, lipidi, HbA1C..) analiza urina, spirometrija i sl.
  • Nakon inicijalnog pregleda, klijenti će posjetiti nutricioniste koji će odrediti sastav tjelesne mase (masa, indeks tjelesna mase ITM, bazalni metabolizam BM, % masnog tkiva, % mišićne mase, visceralno masno tkivo, starost organizma, obujam) te optimirati individualni plan prehrane. Tijekom mjesec dana, klijent će redovito dolaziti na kontrole u nutricionističko savjetovalište gdje će se pratiti napredak.
  • U mjesec dana klijent će imati trening dva puta tjedno sa osobnim trenerom prilagođen svom zdravstvenom stanju sa individualnim planom vježbanja.
  • Nakon mjesec dana provedbe plana prehrane i vježbanja, klijent ponovno ide na liječničku kontrolu kako bi se provjerio utjecaj uvedenih promjena na zdravstveno stanje.
VIDEO_škola zdravlja
VIDEO_škola zdravlja_blagdani

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u Školi zdravlja i u mjesec dana sudjelovanja i stjecanja pozitivnih navika učine puno dobroga sebi u poboljšanju ili održavanju zdravstvenog stanja, promičući u svojoj okolini zdrave navike.

Predbilježbe traju svakodnevno!!

Kontakt:

  • nutricionističko savjetovalište Balans 091 5034 268 ili mail nutricionizam.os@gmail.com

Cijeli tim Škole zdravlja Vama na usluzi: Pokrenimo se, učinimo male pozitivne korake za sebe, ostanimo zdravi i budimo sretniji!

Komentiraj

komentaraSuradnici za fizičku aktivnost

Body Transform Team


Donatori

     Mediji

    

    Posljednji članciIndeks tjelesne mase

Visina: cm
Masa: kg